• Oksemørbrad med fuglereder og svampesauce
      Oksemørbrad med fuglereder og svampesauce
    • Bacontønder
      Bacontønder
    • American spareribs 3-2-1
      American spareribs 3-2-1
    • Baileydrømme
      Baileydrømme

Den store bøf test – Far prøver bøffer ;)

Fars dag – og hvad er mere passende end et indlæg om bøffer. Store lækre bøffe, der er købt hos et sted hvor man ved at kvaliteten er i orden. Og hvor man forventer at bøfferne er møre. Vi har her testet 4 forskellige Entre Cote. De kommer fra 4 forskellige kvægtyper og indlægget er skrevet, for at finde ud af om man kan smage forskel.

Jeg synes faktisk at det er er lidt svært, når jeg bestiller kød. Jeg bestiller ofte over nettet. Jeg har nogle rimelig faste steder, hvor jeg ved at kvaliteten er i orden. Men hvilken type bøf skal man vælge? Skal Den komme fra Australien, USA, Galloway kvæg, højlænder, eller hvad. Og hvad er forskellen? Det kan jeg godt blive lidt forvirret over, når jeg skal bestille. Jeg vil jo gerne have mest smag og kvalitet for mine penge 😉

Vi har her valgt 4 forskellige entre cote. Det er nemlig enten denne udskæring, som de fleste danskere spiser, når de vil have bøf. Andre vil også gerne have Ribeye, så dem tester vi på et andet tidspunkt. Vi har forsøgt at behandle de 4 slags bøffer på samme måde. Så de var nemmeste at bedømme. De er dog ikke lavet samme dag, da vi synes det var lidt madspild 😉 Men vi har efter hvert måltid skrevet ned, hvad vi synes om bøfferne. Bedømmelserne er foretaget af Grill lady og jeg selv. Jeg synes vi er perfekte til at være dommere, da vi begge er meget glade for bøffer 😉 Bedømmelserne er helt og alene vores smag og behag.

Jeg vil nævne at dette ikke er en test i at finde den bedste bøf, men mere i at finde forskellighederne. For jeg tror, at det er meget forskelligt hvilken bøf, man kan lide. Når der er en del at vælge imellem, så kan det være svært at finde ud af hvad der passer lige til ens smagsløg. Vi håber at denne lille afprøvning kan hjælpe jer, til at vælge lige præcist jeres bøf 🙂 Der er altså på ingen måde tale om dårlige bøffer fordi vi vurdere dem lidt lavere end de andre.

Vi valgte at købe alle vores bøffer hos Jelling Naturkød. De har fantastisk kød og noget af det er dansk. Vi ved at de går op i dyrevelfærd, kvalitet og ikke mindst i smag. Fra fritgående kvæg. Vi skriver lidt om hver kvægtype, smagen, duft, mørhed osv. Vi giver også mellem 1-5 grills og igen – det er ikke i forhold til hinanden vi dømmer bøfferne, men ud fra hvad vi synes om dem. Din smag kan være helt anderledens. Vi har beskrevet tydeligt hvad vi sætter pris på ved den enkelte bøf 😉

 

Kalve entrecote
Lidt en joker i vores lille test, da kalvekød og oksekød ikke helt kan sammenlignes, men det skal de heller ikke 😉 Vi vil jo gerne beskrive forskellig bøf typer. Og faktisk synes jeg at disse Danske Kalve Entrecote passer perfekt ind 🙂 Kalv er ofte en lidt overset steak, men er faktisk yderst lækker at spise.

Bøfferne var meget flotte røde og dufter mildt af kød. De er pænt ens og vejer til sammen 618 g. Jeg gned dem med olie, salt, peber og hvidløg. Grillede dem 4 minutter på hver side og lod dem hvile i ca. 15 minutter. De var meget møre og smagte fantastisk. De var milde i smagen og mættede meget.

Disse krogmodnet kalve steaks kommer fra landmand Mogens, som har Ravnholt gård. Han modtager de danske kalve når de er 6-9 uger gamle. De første 2-3 uger får de mælk og halm, og herefter al den halm og korn de kan spise. Kalvene går frit i stalden, som har frisk dybstrygelse og rum til bevægelse. Kødet er krogmodnet 14-21 dage for perfekt smag og mørhed.

Kalveentrecote, der er flotte røde.

Stegte og får lov til at trække lidt

 

Perfekt stegte bøffer, der er møre og lækre.

 

Udseende – Mere røde end normalt kalvekød, der godt kan være lidt blegt 😉
Duft – Dejlig duft af mildt oksekød
Smag – Dejlig mild bøf, der mætter rigtig  meget.
Mørhed – 4 ud af 5. Nem at skære og tygge.

 

___________________________________________________________________

 

Entrecote steaks af Skotsk højlænder (opdrættet i Danmark)
Bøfferne så utrolig flotte ud i pakken og det satte jo nogle forventninger. Entrecote steaks af Skotsk højlænder. Et par virkelig flotte bøffer. Der var 648 g. i pakken fordelt på to næsten lige store bøffer. Bøfferne havde en flot dyb rød farve og virkede meget appetitlige. Jeg gned dem med hvidløg, salt, peber og oliven olie. Den fremgangsmåde bruger jeg på alle bøfferne 😉 Så blev de grillet. I første omgang fik de ca. 5 minutter på hver side. Troede faktisk at de havde fået for meget, men de var helt perfekte.

Skotsk højlænder kvæg er fritgående hele året og opdrættet i Danmark. Kødet har et meget lavt fedt indhold (ca. 4,5 procent, mod normalt ca. 15,6 procent), så jeg var lidt spændt på om de ville blive tørre og seje. Men det var bestemt ikke tilfældet. De var tætte i kødstrukturen og havde en mild smag. En skøn bøf, der mættet meget. Den havde næsten samme størrelse stegt som rå. Jeg prøvede at gennemstege et lille stykke, sådan bare for sjovt. Det er klart en bøf der skal spises medium, eller medium rå. Den egner sig ikke til at blive meget stegt 😉

Jeg og min kone (sådanne noget tør jeg ikke skrive uden en kvinde er med 😉 ) tænker, at denne bøf fra det skotske højlænderkvæg, kan glæde en del kvinder, da vi nogle gang høre kvinder fortælle, at de synes bøffer er for fede i det (jeg fatter ingen ting). Grill lady (min kone) er ikke sådan, men flere af hendes veninder siger det. Jeg vil dog nævne at det på ingen måde kun er en bøf til damer. Jeg nød den meget og det gjorde min kone også 🙂 En god bøf med reelt kød, kun den øverste fedtkant at skære fra, hvis man ikke er til den. Den var nu mør, lækker og kunne sagtens spises 😉

Skotsk højlandskvæg er opdrættet i Danmark og kom til hertil sidst i 50érne. De er efterkomere af den europæiske urokse. Det kan tåle vejr og vind pga. deres tykke hårlag, som isolerer mod kulde og regn. De lever af græs og buske. Om vinteren får de lidt ekstra hø. Dette bevirker langsommere vækst modsat andet slagtekvæg og medvirker til den lave fedtprocent. Kødet er krogmodnet i op til 17 dag.

De rå bøffer, med en næsten uvirkelig flot dyb rød farve.

Den flotte stegte bøf. Den  har næsten samme størrelse som i rå udgave.

Se hvor flot et stykke kød. Ingen sener og ingenting at skære fra. Reelt kød, der bare kan nydes.

Udseende – Flot dyb rød farve
Duft – Intet specielt, en lille smugle af oksekød
Smag – Mild oksekødssmag, tæt i strukturen, lavt fedt indhold (næsten intet svind)
Mørhed – 5 ud af 5. Nem at skære og tygge.

Vi giver denne bøf hele 4 grills  Entrecote steaks af Skotsk højlænder. Ligger bestemt i den høje ende af skalaen.

____________________________________________________________________________

 

Entrecote steaks fra Danske Galloway
Wow, her er vi blæst bagover af smag. Hold nu op hvor disse bøffer bare smager fantastisk. De har en helt unik smag, de her entrecote steaks fra Dansk Galloway. Men for at starte fra starten 😉 Pakken indeholder to store bøffer. De var rimelig ens i størrelsen og der var 636 g. fordelt på de to bøffer. De rå bøffer duftede meget dejligt (det gør oksekød ikke altid) og gav store forventninger. Fedtmarmoreringen var ikke voldsom i selv kødet, men dog rimelig. Der var selvfølgelig en flot fedtkant som på alle entre cote bøffer.

Igen gned jeg dem med olie, salt, peber og hvidløg. Stegte dem ca. 5 minutter på hver side. Fedtet blev helt gult, da det blev stegt (og smagte skønt). Bøfferne duftede så skønt, at det var svært at vente i de 10-15 minutters hviletid. Men endelig kunne vi kaste os ombord i de skønne bøffer. Og disse bøffer levede i den grad op til vores forventninger. Det var ufattelig møre og smeltede nærmest på tungen. Smagen var intens, på en måde vi aldrig har oplevet før. Smagen er lidt svær at beskrive, men var nærmest nødde agtig i det. Tænker det hænger sammen med de urter kvæget spiser. En drømme bøf. Især Grill lady var helt væk i denne bøf 😉

Galloway kvæget er født på Gavnø Slot og fedet op på Gavnøs strandenge, hvor kvæget kan mæske sig med græs og urter fra de salte enge, hvilket er baggrunden for den gode smag og høje kvalitet.
Galloway går ude året rundt. Racen er hårdfør, fordi den har dobbelt hårlag, der beskytter mod kulde og regn, og om sommeren mod insekter. De er robuste, er nøjsomme og kan lave kvalitetskød på arealer, hvor andre racer ikke kan leve. Kødet er krogmodnet i optil 17 dage på ben i tempererede kølerum. Kødet har et lavt fedt- og kolesterolindhold.

Rå flotte Entrecote fra Galloway. Virkelig flotte og møre. De dufter helt specielt, på en meget lækker møde

Flotte bøffer, der dog er skrumpet lidt (ikke meget)

Se en flot farve som fedtet har

Udseende – Flot rød farve
Duft – Helt speciel og fantastisk duft.
Smag – Helt unik og intens smag, som ikke er opleve i andet oksekød. Virkelig god.
Mørhed – 5 ud af 5. Nem at skære og tygge.

Ingen tvivl her – vi springer skalaen, hvis vi kunne. 5 store flotte grills

_____________________________________________________________________________________

 

Entrecote fra John Stone
Forventningerne var tårnhøje til disse bøffer. Kød fra John Stone er klart vores favorit her i huset. Alt hvad vi har spist af John Stone kød (og det er meget gennem de sidste år), har altid været perfekt. Men sjovt nok har vi vist aldrig smagt en John Stone Entrecote 🙂 Vi har altid valgt deres Rib eye. Egentlig fordi jeg ofte bliver skuffet over entrecote udskæringen. En Entrecote kan være så uendelig tør. Men det handler som om kvalitet har jeg lært nu. For de 4 forskellige entrecote vi har prøvet her i indlægget har været fantastiske. Dem vi nu skal i gang med er de dyreste og det sætter selvfølgelig forventningerne højt 😉

Nå, tilbage til emnet 😉 Der var to store bøffer i pakken (627 g.). De var rimelig ens og havde en flot farve. De fik olie, salt, peber og hvidløg. Blev grillet 4 minutter på hver side (i dag ville vi have lidt mere røde bøffer) og fik hvile tid. De svandt en del, som man næsten kan fornemme. Fedtkanten blev flot gylden og smagte skønt. Bøfferne havde en dejlig duft at oksekød. Smagen var også helt i top. De smagte lidt kraftigt af oksekød – sådan rigtig af bøf. Mørheden var et kapitel for sig. Man kunne næsten spise dem med en ske. De var super møre og det var meget lækkert.

John Stone står for kvalitet, der er der ingen tvivl om. Deres oksekød kommer fra kødkvæg af racerne Black Antus, Limousine og Hereford. Kvæget er 100% græs fodret, da de lever på græs hele deres liv takket være det milde klima. Dette giver kødet smag og saft. For at få det helt perfekte stykke kød, bliver det krogmodnet på ben i 21 dage i tempererede kølerum. Krogmodning på ben giver kødet en skøn smag og perfekt mørhed. Kvæget og udskæringerne er omhyggeligt udvalgt for at sikre at kvaliteten er fantastisk hver gang.

Flotte bøffer, men en lækker marmorering. De dufter lækkert

Færdig stegte bøffer, med flotte purløgsblomster (ja, Grill lady var lige ind over disse bøffer)

Og her skæret igennem, så man kan se det færdige resultat. De ser lidt få ud, men det var de slet ikke. Der var en rigtig flot stuktur, fedtet var smeltet perfekt og smagen var fantastisk.

 

Udseende – Flot rød farve
Duft – Dejlig frisk duft, meget mild af oksekød
Smag – Absolut i topklasse. En dejlig lidt kraftig smag af oksekød
Mørhed – 5 ud af 5, I den høje ende af 5 skalaen, når det gælder mørhed, for de var ekstrem møre. Nem at skære og tygge.

 

Heller ikke er var vi i tvivl. 5 flotte grills blev det til

 

__________________________________________________________________________

Det var så hvad vi havde valgt at anmelde af bøffer, denne gang. Det har været en hård opgave, som vi virkelig har nydt 😉 Men det har også været rigtig spændende. For der er virkelig forskel på de forskellige kvægtyper og deres kød. Bøffer er ikke bare bøffer. Det har faktisk været meget interessant, at finde ud af. Vi har selvfølgelig altid kunne mærke, at de bøffer man køber i kølediske i supermarked, ikke har samme kvalitet som de bøffer man køber hos slagteren. Men at der også er forskel på de gode bøffer var jo ganske interessant. Det er som med vin, man skal finde sin helt egen favorit.

Så nu vil vi gå videre i jagten og afprøve endnu flere bøffer 😉 Ind til videre har vi hver vores favorit, måske kan det lykkes at finde en som vi begge bare elsker 😉 Men ellers laver vi bare hver vores. For nogle år siden, var vi nok typen der bare købte bøffer i supermarked. Det indrømmer jeg gerne. Kød var kød. Men gennem de sidste 10 års tid, er vi begyndt at prioritere anderledes og vælger engang imellem kød af bedre kvalitet. Og så bliver man jo forvent. Men ikke mindst kan det give fantastisk oplevelser. Kvalitet kan i den grad betale sig, når man snakker kød (og så meget andet). Jeg har næsten helt ondt, af folk der ikke har smagt sådanne gode bøffer, som vi snakker om her i indlægget 🙂 Er du i tvivl om du vil betale for disse bøffer eller bare vil en tur forbi supermarked, så giv dig selv, den gave at prøve en af de her bøffer. Jeg vil næsten garantere at du ikke fortyder det 🙂

Nå, nu vil jeg på stranden med mine børn og nyde fars dag. Og mon ikke at jeg får en god bøf serveret i aften? Jeg ønsker jer alle en dejlig sommerdag og ikke mindst sender jeg en hyldest til alle os fædre.

(Visited 722 times, 1 visits today)
Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *