En ret jeg ser frem til hver sommer, når der kommer store lækre tomater i butikkerne er, fyldte tomater. Det smager ubeskrivelig godt og minder mig i den grad om Grækenland, sol og varme. Når vi er i Grækenland, så skal jeg altid have denne ret, som noget af det første 😉 Og den kan selvfølgelig også laves på grillen 🙂
Men det skal være de rigtige fyldte tomater. Dem uden kød. Dem der smager af mynte og tomater 🙂 Jeg kan ikke fordrage dem med kød i. Så forhøre mig altid, når vi spiser ude, om det er med eller uden kød. Husker et år hvor vi var på Kreta. Der kunne vi kun få dem med kød i og det lykkes mig slet ikke at finde den rigtige udgave mens vi var der. Så man kan måske udlede, at de fleste turister bedst kan lide dem med kød. Nå, men jeg laver dem som sagt uden kød og får så til gengæld kød til 😉 Her har jeg lavet dejlige lækre souvlakispyd, som jo også er græsk mad. Og vi fik også tzatziki til 🙂
Gemista betyder fyldte grøntsager. Ofte laver grækerne nemlig en blanding af fyldte tomater, peberfrugter og nogle gange squash og aubergine. Det smager skønt det hele 😉 Hver græske husmoder har sin egen opskrift på fyldte grøntsager. Nogle er med kød, andre uden kød, og der kan være hakket tomater i og andre krydderier. Men det her er min udgave 😉
Gemista – Fyldte tomater
Fyldte tomater
-4 personer
8 store tomater
200 g. parboiled ris
1 løg
1 fed hvidløg
100 g. champignons
100 g. squash
4 dl. vand
1/2 dl. frisk hakket mynte (eller 1 spsk. tørret)
1 dl. frisk hakket persille
salt og peber
1/2 dl. olivenolie
1/2 kg kartofler
lidt ekstra oliven olie
Souvlaki
500 g. nakkefilet
8 champignons
1 rød peber
1 grøn peber
2 løg
Marinade
1 dl. oliven olie
1 tsk. oregano
1 tsk. timian
1 tsk. basilikum
2 presset hvidløg
salt og peber
Fyldte tomater
Svits fint hakket løg på en mande med oliven olien. Tilsæt fint hakket champignons, hvidløg og squash tern. Svits det godt igennem. Kom risene på panden og rør godt rundt, så olien kommer på alle risene. Tilsæt mynte, vand, salt og peber. Lad det simre til vandet er kogt ind og risene er blevet bløde.
Skær bunden af tomaterne og tag forsigtigt kødet ud af tomaterne med en lille ske. Udhul dem bedst muligt uden at ødelægge skindet på tomaterne. Stil dem på et stykke køkkenrulle med åbningen ned af, så væden løber ud af tomaterne. Skræl kartoflerne og skær dem i halv eller kvarte (alt efter størrelsen). Læg dem i et ovnfast fad. (jeg kommer bagepapir i bunden for at lette rengøringen). Sæt tomaterne mellem kartoflerne og kom fyldet i tomaterne. Kom løg på tomaterne. Pensl kartofler og tomater med olie. Drys lidt salt over (især kartoflerne). Kom fadet på grillen i ca. 1 time ved 200 grader eller til kartoflerne er møre. Pas på at de ikke får for meget undervarme.
Souvlaki
Skær kødet i store tern. Det samme med peberfrugterne, løg og champignons. Sæt det skiftevis på spydene. Husk at hvis du bruger spyd af træ, så skal de ligge i vand først 😉 Bland olien med krydderierne og smør de spydene med blandingen. Læg spydene på en varm grill eller bålrist, og grill dem til de er gyldne og lækre.
Tip
Her serveret med Tzatziki
Grillvenner.dk
Undervejs på grillen
De dejlige souvlakispyd lige klart til at blive grillet.
Og de endte med at se sådanne her ud 🙂Værsgo´ Så er der serveret. Dejlige fyldte tomater, græske kartofler, tzatziki og souvlaki. Mere græsk bliver det næppe 🙂
Seneste kommentarer