I sidste weekend var vi ude i et eksperiment 🙂 Et stort et af slagsen 😉 Hjemmegrillet Gyros. Gyros er en fantastisk spise, som ofte bliver brugt til en lille snack i Grækenland (som i pita gyros). Der får man det i et lækkert brød der er stegt i olie, fyldt med gyros, tzatziki, agurk, tomat, løg og pomme frites. Det smager helt fantastisk og er så afgjort en af mine favorit spiser i Grækenland.
Jeg købte en nakkefilet og skar den i tynde skiver, marineret den og satte den på spyd. Hvis det skal være rigtigt, så skal den ro stå oprejst og grille, men så fancy en anordning har vi ikke 😉 Så vi satte kødet på rotisseriet. Her fik det rigeligt tid og blev mørt og meget lækkert. Vi skar kødet ud med en meget skarp kniv og skar ligesom på langs ad spyddet. Så vi fik små klumper kød af. Det sidste tog vil af spyddet 🙂 Det smagte helt fantastisk og jeg fik min lille mentale rejse 😉 Det er bestemt ikke sidste gang vi fik det.
Jeg bruger en færdig blanding af gyroskrydderi. Men man kan selvfølgelig lave sin egen af f.eks hvidløg, citron, oregano, timian og basilkum. I Grækenland kan man få gyros med flere forskellige slags kød. Nogle steder er det lammekød, nogle steder svinekød og jeg har endda fået det med oksekød. Jeg har dog her valgt kun at bruge svinekød.
Gyros
1 nakkefilet
2 dl. yoghurt
1 dl. olieven olie
2 tsk. salt
2 spsk. gyros krydderi
1 stort løg
Bland yoghurt, oliven olie, salt og krydderier sammen. Skær nakkefilet i tynde skiver og læg skiverne i et fad. Hæld marinaden over og masser det godt ind i kødet. Lad kødet trække natten over i køleskabet. Skær løget i to og sæt den ene halvdel på spyddet (se billede). Sæt så alle kødskiverne på spyddet. Slut med at sætte det andet halve løg på for at holde lidt sammen på det hele 😉 Grill spyddet over indirekte varme i 2-3 timer ved 150 grader. Skur evt. helt op for varmen til sidst, så kødet bliver godt brunt og sprødt.
Skær kødet af på langs, så du får små stykker kød. Kom kødet i dejlige græske brød, sandwich, pita eller hvad du har lyst til. Den ægte udgave er med flade græske brød der er stegt i olie, fyldt med gyros, tzatziki, agurk, tomat, løg og pomme frites.
Velbekomme og god mental rejse 😉
Ønsker du at bage dine egne græske brød, så prøv den her opskrift.
Pita Gyros
Brød – original udgave
– 8 stk.
4 dl. lunkent vand
25 g. gær
ca. 8 dl. hvedemel (der er forskel på mel)
1 tsk. sukrin+ (i Grækenland bruger de honning)
2 spsk. oliven olie
1 tsk. salt
Udblød gæren i vandet. Tilsæt salt, olie, sukrin og olie. Tilsæt melet. Hold lidt igen. Dejen skal være fast så den kan formes, men må ikke blive for hård. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 times tid.
Del dejen i 8 boller. Rul hver bolle hel fladt ud. Den skal være meget tynd, da den trækker sig sammen, når den bliver tilberedt. Jeg rullede dem ud til ca. 25 cm. i diameter. Steg hvert brød i rigeligt med oliven olie. Steg dem ved middel varme. De skal være bløde men let brune:-)
Grillvenner.dk
Kan du lide opskriften? Så like os på FaceBook og se hver gang vi poster nye spændende opskrifter
Den rå gyros – klar til at grille 🙂
Efter 2 timer på grillen. (og ja, det er svært at vente, for det dufter bare godt)
Sådanne her kan der serveres – på ægte græsk manér.
.
.
Wow, hvor ser det bare vildt godt ud. Den må jeg helt sikkert kaste mig over snarest 😉 Hvor er det i øvrigt en rigtig god blog du har her. Håber du får godt gang i den 🙂
Det ser bare så lækkert ud. Fed blog.
Hi, flot hjemmeside. Savner lidt en søgefunktion.
I din pita-gyros opskrift skriver du 14 dl mel, er det ikke lige i overkanten.
Tak for de rosende ord – og sikke da en fejl jeg har lavet det (for det er da bestemt en fejl 😉 ) Den er nu rettet. Mange tak for at du gjorde mig opmærksom på det 😉
Der en søgefunktion øverst i højre menu. Kan den bruges?
Hejsa,
Har lige lavet dejen til brød… Det er virkelig noget tynd pjask. Er det rigtigt med 4 dl vand til 4 dl mel…. Min dej kan i hvertfald ikke formes…
Der er da helt rod i det mel 😉 Nu har jeg tjekket min original opskrift og rettet det. Men der står i opskriften at dejen skal være fast, det skal man gå efter. Den skal kunne rulles ud 🙂
Håber du fandt ud af at komme noget mere mel i 🙂 Og undskylder meget for fejlen.
Hej
Dagens menu er her 🙂 Men brødene skal de steges på begge sider? og hvor hurtigt går det pr. brød ca?
Hej Lone
Ja, jeg steger dem på begge sider. Ca. 3 minutter på hver side. Men det er alt efter hvor varm grillen er 😉
Tak for svar 🙂 Det blev rigtigt godt 😀
Har du også prøvet at lave det i ovnen, når det ikke er sæson 🙂 ?
Hos os er det altid sæson 😉 Men nej, har ikke prøvet det i ovnen. Har ikke udstyr til ovnen – desværre 🙂